Banitza

Bulgarisk filodeg och fetaost paj.
Ger Förberedelsetid Tillagningstid
9 35 min 20 min

Ingredienser

Anvisningar

1. Smörj plåten med smör/olja. Sätt ugnen på 190-200 grader.
2. Rör ihop ägg, smula ner osten, salta och blanda smeten i en bunke.
3. Ta två filodegsark och lägg dem i botten. Lägg på smeten på vartannat lager och en skvätt olivolja. Se till att breda ut smeten tunt i varje lager.
4. När alla lager är klara, ha lite smör ovanpå och kör in i ugnen i ca 20 minuter.
5. När det är klart, ta ut och häll över en skvätt bubbelvatten. Låt pajen vila lite innan den äts!
6. Serveras med yoghurt, Ayran eller Boza.
7. Varianter att prova - med spenat eller med purjolök. Gräslök/lök är också bra att ha i! Du kan även blanda äggsmeten med yoghurt. Eller häll lite mjölk över hela pajen innan du sätter in den i ugnen.

Näringsmässigt sammandrag

Det finns 283 kalorier i en portion av Banitza.
Kalorifördelning: 59% fett, 26% kolh., 15% prot.
Näringsvärden
Portions storlek
per portion
per portion
% RI*
Energi
1185 kJ
14%
283 kcal
Fett
18,33g
26%
Mättat fett
8,499g
42%
Enkelomättat fett
7,388g
Fleromättat fett
1,196g
Kolhydrater
18,41g
7%
Socker
2,85g
3%
Fiber
0,6g
Protein
10,51g
21%
Salt
1,56g
26%
Kolestrol
122mg
Kalium
51mg
3%
* Referensintag för en genomsnittlig vuxen (8400 kJ / 2000 kcal)
Kaloriräknaren 100% Gratis

Hitta fler recept

Filtrera efter måltidstyp